Hoe/ Wat / Wie (4)

Na de treurig ervaring met de rode buurtkat bij mijn volière ( nestje 3) was mijn vader er wel van overtuigd dat het beter beschermt moest worden. Hoe ? Nou, als er nu een grotere volière kwam waar meer vogels in konden en ook desnoods vogels die waakzamer waren tegenover katten dan zou hij er wel een schrikdraad installatie rondom maken en dan moest het toch goed gaan ? Zo gezegd zo gedaan. Er werd een grotere volière gemaakt en ik mocht hierin diverse vogels huisvesten. Het werd een gezelschap volière van 2 bij 4 meter met en nachthok van 2 bij 3. Er moesten ook wat grond vogels in komen en ik wilde dan graag een koppel goudfazanten hebben. Dat was makkelijker gezegd dan gedaan. (Ik had deze  goudfazanten namelijk in de dierentuin in Emmen gezien en die vond ik heel mooi).  Er werden niet vaak goudfazanten te koop aangeboden en via via kreeg ik een 2 hennen en 1 haan cadeau van iemand die ze ook aan de dierentuin had geleverd. Hij deed weleens mee in een fokprogramma voor pauwen en fazanten. Het waren overjarige fazanten , maar dat zei me toen niks.                                                                                                                                Ik was de koning te rijk en kon niet wachten om er mee te gaan kweken. Wat waren ze mooi.    Verder kwamen er in de loop van tijd diverse andere vogels in de volière. Koppeltjes van roodkopwevers, rijstvogels, bandvinkjes, 3 kleur nonnen, en blauwkopfazantjes. Het ene stel kweekte wel het andere niet , het ene koppel kweekte vroeg en het andere weer laat. Ik was wel tevreden, maar de fazanten legde wel eieren maar broedde niet. Dat vond ik wel heel jammer. Geduld werd mij elke keer gezegd. Het komt vanzelf wel. Toen had ik nog niks in de gaten. Ik was ondertussen naar het voortgezet onderwijs gegaan ( naar dezelfde school waar ook mijn vader les gaf, en dat is niet altijd positief kan ik je zeggen) en daar kreeg ik ook biologieles ( wat ik erg interessant vond) . Daar hadden ze ook broedmachines. En daar werden vaak wel eieren uitgebroed voor de practicum lessen. Deze broedmachine spelen de hoofdrol in mijn volgende stukje.

Wordt vervolgt. 

Wie ben ik; Deel 3

       Waarvoor/ waarom (3)?

Waarvoor/ waarom ( doen we dingen)?                                                                                      Een ieder probeert op zijn eigen manier dingen te doen die hem/haar leuk lijken. Soms krijg je zaken van huis mee en soms ontwikkel je zelf interesses. Mijn interesse voor de vogels is ontstaan in de tropen. Het fascineerde mij als er bij ons in de tuin ineens vanuit het niets een vlucht ara`s neerstreek die zich tegoed deed aan de diverse vruchten die erin in de bomen hingen. Dit wel tot ergernis van mijn vader en ik kon me ook niet voorstellen ( als kind ) dat je daar boos over werd. Het gebeurde altijd als hij er niet was.( en wij joegen ze natuurlijk niet weg ,daarvoor wat het een te mooi gezicht) De zuurzakken ( waar mijn vader gek op was) werden 9 van de 10 keer door de ara`s opgepeuzeld. Een andere fascinatie voor mij was dat er regelmatig vogels ( troepialen, goudmussen, kolibries  en parkieten in en rond ons huis broeden. Ze waren niet schuw en voor je het wist had je weer een nest van suikerdiefjes of kolibries in de lamp zitten. Als kind zijn alle jonge dieren ( en ook wel oudere) heel leuk. Toen we terug in Nederland waren wilde ik natuurlijk niets liever dan een volière met diverse vogels. Helaas konden natuurlijk niet de vogels die ik van Curaçao kende. Ik heb toen gekozen ( toen het uiteindelijk wel mocht van mijn ouders)  voor tropische vogels die hier te krijgen waren. Maar wat was dat moeilijk kweken. Waarom? Op Curaçao ging het ook vanzelf. Veel soorten tropische  vogels waren in die tijd ook wel te verkrijgen ,maar er mee kweken was wel moeilijk. Waarom? Dan maar met kanaries begonnen en dat ging een stuk makkelijker. Eerst begonnen met de gewone gele kanarie , daarna waterslagers en uiteindelijk wilde ik witte kanaries kweken. Toentertijd noemde ze dat Duits wit( vraag mij niet wat de Duitsers ermee te maken hebben , maar je wist niet beter). Ik had eindelijk een leuk koppel en volgens de kenners moest het helemaal goed komen. Uiteindelijk ging de pop broeden en warempel 4 eitjes en uiteindelijk 3 jongen. Toen de jongen zo groot waren dat ze bijna het nest verlieten kwam er een rode buurt kat langs en die is net zolang bezig geweest om zich uiteindelijk te goed te doen aan de kanaries. Waarom ? Krijgt die verrekte rode rotkat dan geen eten thuis ? Waarom nu juist mijn vogeltjes?

 

Wort vervolgt.

 • Toekan

  Een toekan en de ara`s met hun grote snavel straalden kracht uit. Daar bleef je bij vandaan.

 • Ara

 • Kolibrie

  De kolibries kwamen zo op je hand af ( als er zoetigheid op zat)

 • Troepiaal

  De troepiaal was de brutaalste.

Wie ben ik; Deel 2

Zoals in Nestje nummer 1 aangeven zal ik in de komende tijd het  9 vlaks vragenbord van antwoorden voorzien. 

Wie ben ik ( 2) ?

Mijn naam is  Eugène Piron en woonachtig in Hengelo ( Gld) en ja in het Hengelo “van de Mielandjes” (nog wel).                                                                                                            Ik woon hier al een vanaf 1987 ( van de vorige eeuw!) met veel plezier met mijn vrouw en 2 dochters  (onze dochters zijn ondertussen het huis uit) Toen we dit huis kochten moest er heel veel aangedaan worden.  Eigenhandig en met hulp van vrienden is er een geheel nieuw beschoten dak op gekomen en hebben we de nodige renovatie werkzaamheden en verbouwingen zelf aangepakt. Gevolg was dat een ieder dacht dat ik in de bouw werkzaam was ( en dit hebben we heel lang zo gelaten, soms moet je mensen in de waan laten,( krijg je leuke reacties en opmerkingen.                                                                                                Ik ben geboren op Curaçao, alwaar ik de eerste 12 jaar van mijn leven heb doorgebracht. Uiteindelijk kom je terug in Nederland en waar je toch wel erg moet wennen aan o.a. de kou( winters kende ik niet als kind en wat raar dat er vlokken uit de lucht kwamen , ik kende alleen maar regen). Ik heb de lagere school en de middelbare school in Emmen doorlopen en uiteindelijk kies je een beroepsopleiding en dat werd de Middelbare Hotel School in Groningen. Ondertussen ook de lerarenopleiding 3de  en 2de graads gedaan en dan houd het studeren op. Je denkt als ik klaar ben met studeren ga ik terug naar Curaçao. Nou dat teruggaan is deels gerealiseerd , maar dan voor een 4 tal jaren. Ik kreeg de opdracht in 1992 vanuit het ministerie van onderwijs in den Haag om de Middelbare Hotel School op Curaçao op te zetten. Een mooie uitdaging die uiteindelijk ook is gelukt (ondanks de termen als : poco poco en manjana).  
Deze  4 jaren hebben we ook gebruikt om mooie reizen te maken ( het onderwijs heeft veel vakanties en het eiland Curaçao heb je in 2 weken wel bekeken). De hoogte punten van onze reizen waren o.a. rondreizen door Amerika waarbij de diverse parken de hoogte punten waren , Guatemala en de regenwouden van Costa Rica.( en dan ging het meestal om de natuur).  Trinidad en Tobacco waren meer voor de carnaval( als je er dan toch bent moet je dat ook mee maken).Als je dan toch in de Caraïben bent is het een must om je duikbrevet te halen en dan realiseer je pas hoe mooi de onderwater wereld ook is.                                                      Nadat ik in 1996-1997 weer terug was in Nederland ben ik in Zutphen en Apeldoorn werkzaam geweest op VMBO scholen. In 1997- 1998  heb ik een baan aangenomen op de Middelbare Hotel School in Zwolle waar ik tot op heden nog werkzaam ben en hoop mijn pensioen hier te mogen gaan halen. Diverse functies gehad, maar uiteindelijk is studenten opleiden tot een beroep de uitdaging die mij prima bevalt.                                                                                                Helaas nu met corona is het minder aantrekkelijk , maar laten we hopen dat we een keer weer terug gaan naar de “oude/ nieuwe “tijd. Er is vast wel weer licht aan het eind van de tunnel.

Tot zover deel 2 van mijn 9 vlaks vragenbord.

 • Curaçao ( Blue Lagoon)

 • Een park in Amerika

 • Een park in Amerika

 • Een gokje wagen bracht geen miljoenen.

 • Coronatijd

Wie ben ik; Deel 1

 

 

 

 

Ik ben Eugène Piron

…….en kweek vogels zoals je ziet.

en 

Wat voor vogels dat zie je de volgende keer.

Tot dan.

 

 

 

 

Al deze vragen zal ik in de loop van de tijd gaan beantwoorden in het Nestje