20. apr, 2020

Geboren; Alisha

Van harte gefeliciteerd met jullie mooie dochter en zusje.

Namens het bestuur van V.V. Zanglust

Een nieuwe keurmeester.

Wist u dat Henk van Dort tegenwoordig apart een keurmeester inhuurt om zijn vogels te keuren.

Vogels houden is mijn grote hobby.

 

Ik heb echter nog meer interesses en een daarvan mijn verzameling Bonsaiboompjes.

Bonsai betekend eigenlijk Boom in pot en vindt zijn oorsprong in Japan en China.

Mijn interesse in flora en fauna was als kind al aanwezig, maar is verder ontwikkeld door mijn vooropleidingen, Lagere en Middelbare landbouwschool.

Toen ik op mezelf ging wonen in 1980, begon ik met een opleiding in de gezondheidszorg, ik kwam toen te wonen in de zusterflat in Zutphen.

Waarschijnlijk toen de hoogste wooneenheid in Zutphen en ik woonde helemaal bovenin op de 11e verdieping die eigenlijk 13 hoog was omdat de flat op pilaren stond.

Een hele leuke tijd met veel (beruchte) feestjes in de kelder.

Maar wel een kleine kamer, dus vogels houden zat er in niet (huisdieren houden mocht overigens ook niet). Wel een klein balkon en omdat ik toch iets van groen wilde is toen mijn interesse voor Bonsai geboren.

Zaailingen verzamelen in het wild en die dan oppotten, want dat scheelde al een paar jaar in vergelijking met zelf zaaien. Dat ging eigenlijk best wel goed, wel had ik makkelijke boompjes zoals Ginkgo, Beuk, Larix en Jeneverbes. Toen ik met de opleiding klaar was en ik de flat uit moest, verhuisden de boompjes uiteraard gewoon mee. Zo ben ik in de loop der tijd wel een paar keer verhuisd, maar de verzameling boompjes groeide ook.

Op gegeven ogenblik had ik er zo'n 30, en dat vergde best wel de nodige zorg.

Daarom heb ik op gegeven ogenblik wat gas terug genomen, en heb wat boompjes weg gegeven, zodat mijn verzameling op dit moment uit 18 boompjes bestaat.

Zo heb ik onder meer enkele Japanse Esdoorns, een lijsterbes, enkele Beuken, een Jeneverbes, een Meidoorn, een Larix, een Taxus, een Appel en nog enkele soorten, maar allemaal inlandse bomen die 's winters al of niet met wat bedekking gewoon buiten blijven staan. Het liefst haal ik zaailingen uit het bos of uit tuinen van vrienden of bekenden.

Zaaien duurt me te lang en met zaailingen heb ik vaak al startmateriaal van een paar jaar.

Die zet ik dan eerste een paar jaar in een grote bak zodat ze zich vrij kunnen ontwikkelen.

Na een paar jaar, afhankelijk van welke boomsoort snoei ik de wortels en takken en zet ze in een kleinere schaal of pot

Soms bedraad ik ook wel bomen om er model in te krijgen, maar dat doe ik niet zoveel omdat het boompje gewoon door groeit en het draad dan in de takken kan gaan groeien, de littekens hiervan gaan bijna nooit meer weg.

Afhankelijk van de boomsoort wordt er elk jaar bijvoorbeeld de Larix verpot. 

De boom wordt uit de pot genomen, ik snoei de wortels en de boom wordt terug gezet ik de pot die voorzien is van nieuwe aarde.

Ander boomsoorten worden minder vaak verpot, helemaal als ze al wat ouder zijn.

Als potgrond gebruik in kleine kleikorrels, gemengd met wat turf, heel fijn grind en normale potgrond

In de lente zomer tot aan September krijgen de boompjes 1 x in de 2 weken Bonsaimest met een samenstelling van N1,6 P4.3 K5,5 Ca2,3 en Mg1,6, dit krijgen ze gewoon met het gietwater.

Vanaf September tot begin November krijgen de boompjes met het gietwater vloeibare mest N0 P10 K10, dus geen stikstof meer omdat de groeiperiode dan toch voorbij is.

Deze late meststof zorgt voor een betere knopvorming voor het nieuwe jaar en hard de boom af voor de winter, ook draagt het bij aan een sterk en gezond wortelstelsel.

In de zomer moeten de boompjes minimaal 1 keer per dag wel water hebben, afhankelijk van de standplaats en temperatuur.

Het is een leuke en ook niet zo'n dure bobby, bakjes en schaaltjes zijn in speciale winkels wel vrij duur maar in 2 handswinkels vindt ik nu een dan prachtige schaaltjes voor een habbekrats.

Speciaal gereedschap is niet goedkoop in aanschaf, maar gaat bij goed gebruik en onderhoud jaren mee dus dat zijn de kosten ook niet.

Wel is het een hobby die geduld vergt, het kan wel jaren duren voordat een boompje echt mooi wordt, maar naarmate ze ouder worden, worden ze ook steeds mooier.

Zo zie je maar, vogels houden is heel leuk, maar een totaal andere hobby erbij is nog leuker.

 

Michel Huetink