Lezing DRS. Oranje maandag 9 maart 2020. 
                 Aanvang 20;00 uur

Wie is Drs. Oranje?

Tony Oranje (55) staat bekend als de meest gespecialiseerde vogeldierenarts van Europa. Hij krijgt de duurste vogelexemplaren uit binnen- en buitenland onder handen. Inmiddels heeft hij ook een grote naam in de dierenfarmacie. “Je moet altijd duidelijk zijn.” 

Ik heb van mijn passie mijn beroep kunnen maken. Na een paar jaar als dierenarts in Engeland te hebben gewerkt, werd ik in 1993 benaderd om in Zelhem in de mooie Achterhoek aan de slag te gaan bij een in vogels gespecialiseerde dierenartsenpraktijk. Mijn twee voorgangers hadden al enigszins internationale bekendheid opgebouwd en nadat zij met pensioen waren, heb ik de kliniek verder uitgebouwd. Ik specialiseerde mij verder als vogeldierenarts en kreeg daarin nationaal en internationaal steeds meer naam. Onze klantenkring groeide binnen en buiten Nederland en we hebben nu drie praktijken in deze regio waar we met zeventien collega’s werken, onder wie negen dierenartsen.

Vijftien jaar geleden besloten wij in Zelhem om flink tijd en geld te gaan investeren in de verbetering, maar ook in de ontwikkeling van medicijnen voor vogels. Als ik toen had geweten hoeveel geld en moeite dat zou gaan kosten, had ik het waarschijnlijk niet gedaan. Maar we zijn er nu wereldwijd erg succesvol mee.

In 2014 kwamen we met het eerste Europees centraal geregistreerde medicijn tegen schimmel bij siervogels. Dat was een wereldprimeur, want zo’n medicijn tegen de meest dodelijke vogelziekte was er nog niet. Normaal sterft 90 procent van de vogels met deze aandoening, met ons medicijn nog slechts 10 procent.

Die ontwikkeling heeft zeker bijgedragen aan onze huidige internationale bekendheid. Inmiddels hebben we over de hele wereld gevederde patiënten. Ik opereer roofvogels met gebroken vleugels uit Canada en Qatar en help zangvogeltjes uit Azië van hun schimmelinfecties af. Vogels van soms duizenden euro’s. De eigenaren komen naar Zelhem of ik word gevraagd naar hen toe te komen, afhankelijk van de situatie. Als ik naar Qatar vlieg, ontvang ik daarvoor een businessclassticket en word ik ondergebracht in luxehotels.

De duurste vogel die ik ooit onder handen kreeg, was een postduif uit België die voor bijna een half miljoen dollar van eigenaar wisselde en naar een kweker in China ging. Voor het fertiliteitsonderzoek kwam men bij mij en daarvoor moest de vogel onder narcose. Op een gegeven moment stopte het diertje met ademen. Ik wist dat dat met beademing eigenlijk altijd wel weer goed komt, tenzij het dier al een afwijking had. Maar ik was de enige in de ruimte die er zo rustig onder bleef. De eigenaar van de duif moest bijna zelf aan de beademing.

Wilt u meer weten van Drs Oranje zoek dan op Internet naar; naar Drs. Oranje.  

OP WEG NAAR EEN MOOIE SHOWVOGEL

 

Op maandag 7 oktober komt Arie Goud een “lezing “geven bij

 

         VOGELLIEFHEBBERS VERENIGING ZANGLUST

Arie Goud zal ons meenemen in de wereld van onze vogelsport. Hij zal door middel van informatie en discussie ons de info kunnen geven om de puntjes op de i te zetten om een nog betere en of mooiere vogel op de show te tonen. Het gaat niet om een meningen maar om ervaringen en feiten. Discussie is er altijd.

Als er mensen zijn die een vogel willen mee brengen dan kan dat . Laat dit wel even weten.

 

Vogelliefhebbers vereniging Zanglust Zutphen                                                                                               Clubgebouw: Deventer Achterpad z/n  (voormalig atletiek terrein)

Bestuur Zanglust

Lezing Dick Hamer.

 

Op maandag 17 september stond er een lezing gepland. Vanuit de laatst gehouden ledenvergadering werd Dick Hamer genoemd om te vragen voor een lezing.  Dick, een bekende in de vogelwereld wilde hier graag aan meewerken.  Aldus geschiede en waren er een 20 tal leden aanwezig die luisterden en keken naar wat Dick allemaal in petto had.  Het was een boeiende lezing die diverse onderwerpen in zich had. Voor eenieder dus wat wils.

Lezing Hans Hermans

Maandag 20 maart was het dan zover. Hans Hermans ( Lid van VV. Exokan en vele malen kampioen in Apeldoorn) kwam een lezing geven over postuurkanaries en dan toegespitst op het keuren hiervan. Een 17 tal leden was aanwezig en hadden een 10 tal vogels meegenomen om te keuren. Rond 20.00 uur werd er begonnen met een Power Point presentatie die werd gevolgd door het keuren van de meegebrachte vogels. Er werden diverse vragen gesteld waar Hans een duidelijk en verhelderend antwoord op had. Onder het genot van een drankje ( sommigen iets meer dan 1) werd deze leuke en leerzame avond rond 22.30 uur afgesloten. Mijns inziens , en mijn oor te luister gelegd te hebben bij de aanwezigen, mag ik wel concluderen dat het een geslaagde avond was.
Bedankt allen voor de medewerking en hierbij nog een kleine foto impressie van de avond.

Voorzitter E.Piron