15. apr, 2021

Bericht van de Ringencommissaris Henk van Dort

Nieuws omtrent ringenbestelling voor het jaar 2022!!!!!!!!!!

Het bestelformulier voor de ringen kunt u vinden in het maandblad "Onze Vogels" uitgave maart 2021. Het is niet de bedoeling dat u alleen het bestelformulier in de bus gooit. Graag met contant geld betalen.  

1e Bestelling moet voor 5 mei 2021 binnen zijn bij de 
          ringencommissaris;
Uitgave rond 1 oktober 2021. 

2e Bestelling moet voor 20 september 2021 binnen zijn bij de 
         
ringencommissaris; Uitgave rond 25 december 2021. 

In verband met corona bestellen aan huis;
Ringencommissaris Henk van Dort.
Dr. Kuyperstraat 41
7204 IV Zutphen. 

Ik ben niet altijd thuis. Indien nodig kunt u me altijd bellen op;

06-50835264 of 0575-527141. 

Met vriendelijke groet Henk van Dort. 

 

GARVO/TOPPRESTATIE

1 maart 2021
Lees aandachtig de extra bijlage(brief) over Garvo die u ontvangt of al heeft ontvangen, samen met ons clubblad 35e jaargang het Nestje nr. 1 van 2021. Bekijk de brief hieronder en lees de spelregels goed. Zo rond 12/13 maart kunt u op de site van Garvo/topprestaties zien hoe u op VV Zanglust na 15 maart kunt stemmen. Eerst tot en met 14 maart de video bekijken.

Na dit “Corona” rampjaar toch nog een financiële meevaller? Het ligt in uw handen. Heeft u nog vragen? U kunt mij altijd bellen. Secretaris F. Horst 0575-514532

Opgericht 15 october 1954

Ned.Bond van Vogelliefhebbers

 

                                                         Vogelliefhebbersvereniging "Zanglust "

 

               

Secretariaat :F. Horst                                                                       Zutphen, 28 februari 2021
Albert Cuypstraat 26

7204 BS Zutphen

telefoon: 0575-514532       
                                     
Belangrijk!!!!!!!!!

Geachte leden,  

Wij als vogelliefhebbers vereniging Zanglust hebben ons ingeschreven bij Garvo om kans te maken op een leuk geldbedrag. Zie Fase 1. Dit geldbedrag kan jij als lid samen met je familie, vrienden en kennissen bij elkaar vergaren door te stemmen volgens onderstaande stappen ( Fasen).  

Fase 1 Garvo “Voer naar mijn hart” beloont de 1e 100 ingeschreven dierenverenigingen. Onze vereniging is een van de gelukkigen. Over alle verenigingen verdeeld Garvo een bedrag dat kan oplopen tot € 10.000. 

Fase 2 In fase twee gaat het vooral om het vullen van de gezamenlijke spaarpot door aan zoveel mogelijk mensen de video “Garvo/TOPPRESTATIE” (gepubliceerd op 1 maart 2021 op YouTube) te laten zien. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door dan de link via WhatsApp zo veel mogelijk te delen met uw familieleden, vrienden, kennissen en collega’s. Deze video is de visuele weergave van de missie van Garvo en is de boodschap die Garvo graag aan alle dierenliefhebbers wil doorgeven. Elke keer dat deze video op YouTube door één unieke kijker (dat ben jij als kijker) HELEMAALafgekeken wordt, telt dit voor €1. De video zelf meerdere malen afspelen levert dus geen geld, maar wellicht wel inspiratie op! Daarom is het van belang alle leden van de vereniging/club te informeren om deze video zoveel mogelijk te delen met zoveel mogelijk mensen. Hoe meer unieke mensen in contact komen met deze video en deze volledig bekijken, hoe hoger het bedrag wordt.

Het uiteindelijke aantal meetellende kijkers stelt Garvo vast ná 14 maart 2021. Staat het aantal bijvoorbeeld op 5500? Dan wordt er €5500,00 verdeeld onder de deelnemers. Het maximale bedrag is €10.000, dus er valt zeker een mooie beloning te halen.

Fase 3 Fase drie staat in het teken van stemmen verzamelen. Vraag familieleden, kennissen, vrienden, vriendinnen en collega’s om te stemmen op Vogelliefhebbers vereniging Zanglust. De deelnemers zijn bekend, het totale gespaarde bedrag is bekend, nu is het nog een kwestie van zorgen dat de club/vereniging die jij het gunt een zo groot mogelijk aandeel ontvangt. Garvo verdeelt de spaarpot naar verhouding. Heeft deelnemer A na 28 maart 2021 bijvoorbeeld 20% van alle stemmen, dan ontvangt deelnemer A van Garvo een bedrag wat 20% van de volledige spaarpot bevat.

Let erop: elke club/vereniging die ervoor heeft gekozen het spaarpotje uit te keren in materialen ontvangt dan 10% extra. Verdient de deelnemer  €100? Dan verhogen wij het bedrag naar €110 te besteden aan onze promotiematerialen en voer voor tijdens tentoonstellingen/shows of als aankleding.

Fase 4 In fase 4 is het tijd voor het echte feestje. De deelnemers, de spaarpot én de verdeling van de spaarpot zijn bekend. Vanaf dit moment zal Garvo de gelukkige clubs en verenigingen voorzien van het aan hun toegekende bedrag of sponsortegoed!

Na dit “Corona” rampjaar toch nog een financiële meevaller? Het ligt in uw handen. Heeft u nog vragen? U kunt mij altijd bellen.

Groet Fred Horst

 

Belangrijke informatie Papegaaienziekte.

WARNSVELD – Vogelblad. Maandag 16 december.

Sinds begin deze week is bij zes inwoners in de regio Noord- en Oost-Gelderland de papegaaienziekte vastgesteld. De GGD waarschuwt voor de bacterie, die wordt verspreid door zieke vogels.
Waar de besmettingen vandaan komen is nog niet bekend, zegt Erna de Vries van de GGD Noord en Oost-Gelderland. ‘De mensen die zich hebben gemeld zijn verspreid door de hele regio. We zijn nog bezig met onderzoek naar de bron van de besmetting. Het kan zijn dat ze het op dezelfde plek hebben opgelopen.’

Koorts en hoofdpijn
De ziekte, die ook wel psittacose wordt genoemd, kan zich uiten in hoge koorts, erge hoofdpijn, spierpijn en hoesten. De bacterie wordt verspreid door het inademen van opgedroogde poep van besmette vogels. De ontlasting van vogels kan opgedroogd nog acht maanden besmettelijk blijven. Mensen die vogelkooien schoonmaken wordt daarom geadviseerd goed te ventileren en eventueel een mondkapje te dragen.

Per jaar worden in heel Nederland normaal gesproken dertig tot veertig ziektegevallen gemeld, waarvan meer dan de helft van de patiënten in het ziekenhuis moet worden behandeld. Voor oudere mensen is de ziekte extra gevaarlijk.

Vogelshows
Huisartsen in de regio zijn al geïnformeerd, meldt De Vries. ‘Er zijn de komende tijd nog diverse vogelshows. We willen mensen waarschuwen en oproepen contact op te nemen met de huisarts als ze klachten hebben en met vogels in aanraking zijn geweest.’

U kunt hier naar de site het RIVM met objectieve informatie over de papegaaienziekte

Hoe vaak komt papegaaienziekte voor?
Per jaar worden in Nederland 30 tot 40 ziektegevallen gemeld. Meer dan de helft van deze mensen zijn zo ziek dat ze zijn opgenomen in het ziekenhuis. Men vermoedt dat de ziekte vaker voorkomt. Als de ziekte milder verloopt lijkt het op andere ziekten en wordt dan vaak niet herkend.
Worden alleen papegaaien ziek?
Vrijwel alle soorten wilde en tamme vogels kunnen deze bacterie bij zich dragen. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, behoort slechts ongeveer de helft van de vogels die deze ziekte verspreiden tot de papegaai-achtigen.
Kunnen mensen de ziekte naar elkaar overdragen?
Het komt maar heel zelden voor dat iemand met papegaaienziekte andere mensen besmet.
Wat doet de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst  als er iemand de papegaaienziekte heeft?
Wanneer de papegaaienziekte is vastgesteld bezoekt de GGD de patiënt en gaat na waar de besmetting mogelijk heeft plaatsgevonden. Als een verdachte bron wordt gevonden wordt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit ) ingeschakeld.
Wat doet de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit met een verdachte bron?
De verdachte vogels worden opgespoord en behandeld in samenwerking met de dierenarts.

 

Hoe kan de ziekte bij vogels worden voorkomen?
Wanneer nieuwe vogels worden aangekocht is het verstandig deze eerst enige tijd apart te houden en ze te laten onderzoeken. Verder is het belangrijk dat de vogels geen contact kunnen hebben met wilde vogels. De kooi of volière moet goed schoongehouden en geventileerd worden.
Wat moet ik doen als bij mijn vogels papegaaienziekte is vastgesteld?
Raadpleeg als vogelhouder de dierenarts bij ziekte van de vogels. Naast de behandeling van de vogels moet de omgeving van de dieren gereinigd en gedesinfecteerd worden. Belangrijk is dat men zichzelf beschermt door middel van een goed sluitend mondmasker. Bij de reiniging is het belangrijk dat geen stof vrijkomt. Daarom moet de huisvesting (kooi of volière) inclusief alle losse onderdelen vochtig gereinigd worden. Hierbij mag geen hogedrukspuit gebruikt worden. Na de reiniging moet alles gedesinfecteerd worden.
Hoe kan ik als vogelhouder voorkomen dat ik zelf ziek word?
De bacterie komt voor in stof en ingedroogde vogelpoep. Kooien en hokken moeten daarom regelmatig worden schoongehouden en stof- en mestvrij worden gemaakt. Het dragen van een mondmasker daarbij is verstandig. Regelmatig ontsmetten van de kooien en hokken met een passend desinfectiemiddel is aan te raden.
Wat doet de GGD bij papegaaienziekte?
De GGD wordt bij meldingen van papegaaienziekte ingeschakeld om te onderzoeken hoe mensen besmet zijn geraakt. Zo kan de GGD passende maatregelen adviseren om verspreiding van de ziekte te voorkomen.