Belangrijke informatie Papegaaienziekte.

WARNSVELD – Vogelblad. Maandag 16 december.

Sinds begin deze week is bij zes inwoners in de regio Noord- en Oost-Gelderland de papegaaienziekte vastgesteld. De GGD waarschuwt voor de bacterie, die wordt verspreid door zieke vogels.
Waar de besmettingen vandaan komen is nog niet bekend, zegt Erna de Vries van de GGD Noord en Oost-Gelderland. ‘De mensen die zich hebben gemeld zijn verspreid door de hele regio. We zijn nog bezig met onderzoek naar de bron van de besmetting. Het kan zijn dat ze het op dezelfde plek hebben opgelopen.’

Koorts en hoofdpijn
De ziekte, die ook wel psittacose wordt genoemd, kan zich uiten in hoge koorts, erge hoofdpijn, spierpijn en hoesten. De bacterie wordt verspreid door het inademen van opgedroogde poep van besmette vogels. De ontlasting van vogels kan opgedroogd nog acht maanden besmettelijk blijven. Mensen die vogelkooien schoonmaken wordt daarom geadviseerd goed te ventileren en eventueel een mondkapje te dragen.

Per jaar worden in heel Nederland normaal gesproken dertig tot veertig ziektegevallen gemeld, waarvan meer dan de helft van de patiënten in het ziekenhuis moet worden behandeld. Voor oudere mensen is de ziekte extra gevaarlijk.

Vogelshows
Huisartsen in de regio zijn al geïnformeerd, meldt De Vries. ‘Er zijn de komende tijd nog diverse vogelshows. We willen mensen waarschuwen en oproepen contact op te nemen met de huisarts als ze klachten hebben en met vogels in aanraking zijn geweest.’

U kunt hier naar de site het RIVM met objectieve informatie over de papegaaienziekte

Hoe vaak komt papegaaienziekte voor?
Per jaar worden in Nederland 30 tot 40 ziektegevallen gemeld. Meer dan de helft van deze mensen zijn zo ziek dat ze zijn opgenomen in het ziekenhuis. Men vermoedt dat de ziekte vaker voorkomt. Als de ziekte milder verloopt lijkt het op andere ziekten en wordt dan vaak niet herkend.
Worden alleen papegaaien ziek?
Vrijwel alle soorten wilde en tamme vogels kunnen deze bacterie bij zich dragen. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, behoort slechts ongeveer de helft van de vogels die deze ziekte verspreiden tot de papegaai-achtigen.
Kunnen mensen de ziekte naar elkaar overdragen?
Het komt maar heel zelden voor dat iemand met papegaaienziekte andere mensen besmet.
Wat doet de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst  als er iemand de papegaaienziekte heeft?
Wanneer de papegaaienziekte is vastgesteld bezoekt de GGD de patiënt en gaat na waar de besmetting mogelijk heeft plaatsgevonden. Als een verdachte bron wordt gevonden wordt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit ) ingeschakeld.
Wat doet de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit met een verdachte bron?
De verdachte vogels worden opgespoord en behandeld in samenwerking met de dierenarts.

 

Hoe kan de ziekte bij vogels worden voorkomen?
Wanneer nieuwe vogels worden aangekocht is het verstandig deze eerst enige tijd apart te houden en ze te laten onderzoeken. Verder is het belangrijk dat de vogels geen contact kunnen hebben met wilde vogels. De kooi of volière moet goed schoongehouden en geventileerd worden.
Wat moet ik doen als bij mijn vogels papegaaienziekte is vastgesteld?
Raadpleeg als vogelhouder de dierenarts bij ziekte van de vogels. Naast de behandeling van de vogels moet de omgeving van de dieren gereinigd en gedesinfecteerd worden. Belangrijk is dat men zichzelf beschermt door middel van een goed sluitend mondmasker. Bij de reiniging is het belangrijk dat geen stof vrijkomt. Daarom moet de huisvesting (kooi of volière) inclusief alle losse onderdelen vochtig gereinigd worden. Hierbij mag geen hogedrukspuit gebruikt worden. Na de reiniging moet alles gedesinfecteerd worden.
Hoe kan ik als vogelhouder voorkomen dat ik zelf ziek word?
De bacterie komt voor in stof en ingedroogde vogelpoep. Kooien en hokken moeten daarom regelmatig worden schoongehouden en stof- en mestvrij worden gemaakt. Het dragen van een mondmasker daarbij is verstandig. Regelmatig ontsmetten van de kooien en hokken met een passend desinfectiemiddel is aan te raden.
Wat doet de GGD bij papegaaienziekte?
De GGD wordt bij meldingen van papegaaienziekte ingeschakeld om te onderzoeken hoe mensen besmet zijn geraakt. Zo kan de GGD passende maatregelen adviseren om verspreiding van de ziekte te voorkomen.