Lezing Drs. Oranje.

Tony Oranje staat bekend als de meest gespecialiseerde vogeldierenarts van Europa. Hij krijgt de duurste vogelexemplaren uit binnen- en buitenland onder handen. Inmiddels heeft hij ook een grote naam in de dierenfarmacie. “Je moet altijd duidelijk zijn.” 

Maandag 9 maart was het eindelijk zover. Vele kwekers hadden uitgekeken naar de lezing van Drs. Oranje. Deze zou vorig jaar al plaats vinden, maar vanwege gezondheidsproblemen van de heer Oranje kon dat dit jaar pas doorgang vinden.

De aanwezigen werden middels dia’s gewezen op allerlei ziekten die zich kunnen voordoen bij de vele soorten vogels die wij kweken. Iedereen kon frank en vrij vragen stellen over zijn/haar vogels. Ik denk dat de heer Oranje daar uitstekend in is geslaagd. Iedereen kreeg op zijn gebied het antwoord op zijn vraag.

Ook kwam aan bod de coccidiose en Atoxoplasmose.  
De ziekte wordt veroorzaakt door Atoxoplasma serini, dit is een ééncellige parasiet die verwant is aan coccidiën. In tegenstelling tot de coccidiën die vooral in de darm problemen geven, zit A. serini op meerdere plekken in het lichaam. Er is dus meer voor nodig om de Atoxoplasmose in zijn geheel te verwijderen dan alleen Coccinox. (Vroeger was dit de ESB3)
Deze ziekte komt voor bij verschillende soorten vogels, maar wordt vooral gezien bij zangvogels cq kanaries. Bijna 90% van de kanaries binnen Nederland is hier drager van. Bij deze vogels wordt de ziekte ook wel dikke-leverziekte genoemd. De lever raakt vergroot en bol. Omdat de huid bij kleine vogeltjes zo dun en transparant is schemert de lever door de huid heen, halverwege de buik is dan een grote donkere vlek te zien.
Jonge vogels ontwikkelen vaker ziekte na besmetting. De verschijnselen zijn vaag. De vogels vermageren wat, zitten bol en kunnen diarree hebben. Jonge vogels kunnen acuut ziek worden en bij een ernstige infectie kan zelfs 80% sterven

Hoe ontstaat zoiets.
Je kunt het oplopen via contact met vogels van andere kwekers. Via tentoonstellingen. Ook kan dit door aankoop van niet al te fitte vogels. Maar het kan ook door je eigen vogels ontstaan. Met name als je het niet zo nauw neemt met de hygiëne. 1 eigen zieke vogel kan dit ook veroorzaken. Daarom direct altijd maatregelen nemen als een vogel niet fit is. Direct afzonderen van de rest.

Aan het einde van de lezing stelde heer Oranje zelf een aantal vragen aan de aanwezigen.

A Hoe ontsmet je de bakjes en drinkfonteintjes. Een aantal mensen gaf aan ze een drietal dagen in het bleekwater te zetten en wekelijks alles te vervangen. Volgens de heer Oranje is bleekwater prima, maar 1 dag in het bleekwater is voldoende. Langer dan 1 dag kan alleen maar schadelijk zijn. Veroorzaakt dan weer andere bacteriën.

B  Welke bodembedekking gebruiken jullie. Over het algemeen gaf men aan  schelpenzand, beukenhout of Hennepvezel. Volgens de heer Oranje is schelpenzand het beste, maar hennepvezel is ook prima. Dit heeft een beetje dezelfde werking als schelpenzand. Iedereen die beukenhout gebruikt speelt met ziekten. Dit is Uit Den Boze!!!!

Al met al een prima leerzame avond voor onze leden en gasten van andere verenigingen. 

Vr. gr. Fred Horst

Volle aandacht

Even bij praten tijdens de pauze

Discussie volop

Zoals u ziet meer aandacht voor DRS Oranje dan voor de bar

Lezing DRS. Oranje maandag 9 maart 2020. 
                 Aanvang 20;00 uur

Wie is Drs. Oranje?

Tony Oranje (55) staat bekend als de meest gespecialiseerde vogeldierenarts van Europa. Hij krijgt de duurste vogelexemplaren uit binnen- en buitenland onder handen. Inmiddels heeft hij ook een grote naam in de dierenfarmacie. “Je moet altijd duidelijk zijn.” 

Ik heb van mijn passie mijn beroep kunnen maken. Na een paar jaar als dierenarts in Engeland te hebben gewerkt, werd ik in 1993 benaderd om in Zelhem in de mooie Achterhoek aan de slag te gaan bij een in vogels gespecialiseerde dierenartsenpraktijk. Mijn twee voorgangers hadden al enigszins internationale bekendheid opgebouwd en nadat zij met pensioen waren, heb ik de kliniek verder uitgebouwd. Ik specialiseerde mij verder als vogeldierenarts en kreeg daarin nationaal en internationaal steeds meer naam. Onze klantenkring groeide binnen en buiten Nederland en we hebben nu drie praktijken in deze regio waar we met zeventien collega’s werken, onder wie negen dierenartsen.

Vijftien jaar geleden besloten wij in Zelhem om flink tijd en geld te gaan investeren in de verbetering, maar ook in de ontwikkeling van medicijnen voor vogels. Als ik toen had geweten hoeveel geld en moeite dat zou gaan kosten, had ik het waarschijnlijk niet gedaan. Maar we zijn er nu wereldwijd erg succesvol mee.

In 2014 kwamen we met het eerste Europees centraal geregistreerde medicijn tegen schimmel bij siervogels. Dat was een wereldprimeur, want zo’n medicijn tegen de meest dodelijke vogelziekte was er nog niet. Normaal sterft 90 procent van de vogels met deze aandoening, met ons medicijn nog slechts 10 procent.

Die ontwikkeling heeft zeker bijgedragen aan onze huidige internationale bekendheid. Inmiddels hebben we over de hele wereld gevederde patiënten. Ik opereer roofvogels met gebroken vleugels uit Canada en Qatar en help zangvogeltjes uit Azië van hun schimmelinfecties af. Vogels van soms duizenden euro’s. De eigenaren komen naar Zelhem of ik word gevraagd naar hen toe te komen, afhankelijk van de situatie. Als ik naar Qatar vlieg, ontvang ik daarvoor een businessclassticket en word ik ondergebracht in luxehotels.

De duurste vogel die ik ooit onder handen kreeg, was een postduif uit België die voor bijna een half miljoen dollar van eigenaar wisselde en naar een kweker in China ging. Voor het fertiliteitsonderzoek kwam men bij mij en daarvoor moest de vogel onder narcose. Op een gegeven moment stopte het diertje met ademen. Ik wist dat dat met beademing eigenlijk altijd wel weer goed komt, tenzij het dier al een afwijking had. Maar ik was de enige in de ruimte die er zo rustig onder bleef. De eigenaar van de duif moest bijna zelf aan de beademing.

Wilt u meer weten van Drs Oranje zoek dan op Internet naar; naar Drs. Oranje.  

OP WEG NAAR EEN MOOIE SHOWVOGEL

Op maandag 7 oktober komt Arie Goud een “lezing “geven bij

         VOGELLIEFHEBBERS VERENIGING ZANGLUST

Arie Goud zal ons meenemen in de wereld van onze vogelsport. Hij zal door middel van informatie en discussie ons de info kunnen geven om de puntjes op de i te zetten om een nog betere en of mooiere vogel op de show te tonen. Het gaat niet om een meningen maar om ervaringen en feiten. Discussie is er altijd.

Als er mensen zijn die een vogel willen mee brengen dan kan dat . Laat dit wel even weten.

Vogelliefhebbers vereniging Zanglust Zutphen                                                                                               Clubgebouw: Deventer Achterpad z/n  (voormalig atletiek terrein)

Bestuur Zanglust

Lezing Dick Hamer.

Op maandag 17 september stond er een lezing gepland. Vanuit de laatst gehouden ledenvergadering werd Dick Hamer genoemd om te vragen voor een lezing.  Dick, een bekende in de vogelwereld wilde hier graag aan meewerken.  Aldus geschiede en waren er een 20 tal leden aanwezig die luisterden en keken naar wat Dick allemaal in petto had.  Het was een boeiende lezing die diverse onderwerpen in zich had. Voor eenieder dus wat wils.

Lezing Hans Hermans

Maandag 20 maart was het dan zover. Hans Hermans ( Lid van VV. Exokan en vele malen kampioen in Apeldoorn) kwam een lezing geven over postuurkanaries en dan toegespitst op het keuren hiervan. Een 17 tal leden was aanwezig en hadden een 10 tal vogels meegenomen om te keuren. Rond 20.00 uur werd er begonnen met een Power Point presentatie die werd gevolgd door het keuren van de meegebrachte vogels. Er werden diverse vragen gesteld waar Hans een duidelijk en verhelderend antwoord op had. Onder het genot van een drankje ( sommigen iets meer dan 1) werd deze leuke en leerzame avond rond 22.30 uur afgesloten. Mijns inziens , en mijn oor te luister gelegd te hebben bij de aanwezigen, mag ik wel concluderen dat het een geslaagde avond was.
Bedankt allen voor de medewerking en hierbij nog een kleine foto impressie van de avond.

Voorzitter E.Piron